Falles. Una vall amb tradicions ancentrals

Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO

La festa de les falles, que se celebra en seixanta-tres pobles dels Pirineus i Pre-Pirineus (34 de França, 17 de Catalunya, 9 d’Aragó i 3 d’Andorra) ha estat declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Amb el títol, "Les festes del foc del solstici d’Estiu als Pirineus: Falles, Haros i Brandons" aquesta tradició passa a ser reconeguda a nivell mundial.

Patrimoni Mundial de la UNESCO

Al món rural les festes populars estan íntimament lligada als cicles agraris i solars. Arrencar el foc, símbol del sol, de la muntanya i baixar-lo cap al poble serveix per purificar els camps i els boscos, purificar la població i preservar-la dels mals esperits.

La festa de les falles a la Vall de Boí

Diuen que les tradicions només es mantenen vives si les celebren any rere any la mateixa gent del territori com un fet propi i no simplement com una herència del passat. La festa de les Falles ha estat des de temps remots una tradició arrelada als pobles de la Vall de Boí.

Cada any, anteriorment amb l’inici del solstici d’estiu, actualment coincidint amb la festa major, els pobles de la vall corren les falles.

Una festa relacionada amb el culte al sol, donant les gràcies als déus per les collites rebudes i espantant els mals esperits.

Què són les falles ? 

Les Falles són una torxa feta de fusta resinosa d’uns dos metres de llargària, que es fa amb trossos de teia de pi enganxats a un de pal freixe amb filferros i puntes. També hi ha una varietat de falles realitzades en una sola peça de pi treballat per tal que cremi amb força, s’anomenen Rantiners.

Com és la festa?

La festa comença uns dies abans amb l’elaboració de les falles i rantiners, en la que els nois i noies del poble treballen per preparar-los i deixar-los eixugar una mica.

El dia de les Falles tot comença al faro, un indret elevat de la muntanya normalment amb molt bona vista sobre el poble on hi ha plantat un pi i altres arbres per aconseguir una foguera. Des d’aquest punt és d’on s’encenen les falles abans de començar la baixada. 

Els fallaires, després de sopar i quan és ben fosc, encenen el faro, i amb ell les seves falles, fan el descens orgullosos de portar el foc cap al poble amb un dels nois al davant, fins arribar a la plaça, on la gent els rep amb alegria, música i festa, es fa una gran foguera amb les restes de falles i rantiners que han resistit la baixada i es comença la festa que pot durar tota la nit.

Com arribar-hi?

Els pobles de la Vall de Boí no disposen de grans aparcaments per poder encabir tots els vehícles dels visitants que volen gaudir de les falles.

És per aquesta raó que, un cop les places d'aparcament estiguin completes, es tancaran els accessos i s'oferirà una servei alternatiu d'aparcament, i de transport a un preu de 2€ per persona, per poder assistir i gaudir tranquil.lament a la baixada de falles. El personal de l'Ajuntament serà l'encarregat de gestionar-ho i donar-vos les indicacions corresponents perquè es pugui desenvolupar amb tota normalitat.

Comunicat Falles 2021: 

LA VALL DE BOI, RECOMANA RESTRINGIR LES BAIXADES DE LES FALLES I NO CELEBRAR LES FESTES MAJORS
Les mesures vigents les fan poc viables

Des de l’ajuntament de la Vall de Boí i d’acord amb les últimes mesures aprovades pel Govern en relació a les restriccions per la pandèmia de la Covid-19, s’ha fet una crida a totes les associacions dels pobles, recomanant que aquest any no se celebrin les festes majors, ja que les mesures vigents les fan poc viables en unes condicions òptimes pels espais i els aforaments que es demanen des del Procicat.

Pel que fa a les baixades de falles, s’ha demanat que les baixades siguin restringides als veïns i veïnes de cada poble i que s’eviti la interacció entre els fallaires i el públic.

De cara a les persones espectadores, es recomana que la visualització de la baixada es faci des dels respectius domicilis o allotjaments turístics. El principal objectiu és evitar massificacions als carrers i les places que ara per ara han de ser de grups reduïts.

Es controlarà el compliment de les distàncies, l'ús de mascareta i la mobilitat del públic.